Książka kucharska Salvadora Dali?

Salvador Dali – malarz, kontrowersyjny artysta i twórca obrazu-symbolu surrealizmu „Trwałość pamięci”, znanego także jako „Miękkie zegary”. Niewielu jednak wie, że Dali opublikował również swoją książkę kucharską.

„Les Diners de Gala” („Uroczyste kolacje”) z 1973 roku zawiera 136 przepisów kulinarnych i są hołdem artysty dla posiłków. 12 rozdziałów z omówionymi rozmaitymi produktami od mięczaków po afrodyzjaki są dowodem na to, że Dali posiłki traktował jako „święto dla żołądka”.

Napisał na przykład: „Wolę jeść tylko to, co ma jasną i zrozumiałą formę. Nienawidzę tego podłego i upokarzającego warzywa o nazwie szpinak, bo jest tak samo bezkształtny jak wolność.”

Do niedawna na świecie było tylko 400 egzemplarzy pierwszego, bardzo drogiego wydania książki, jednak wydawnictwo Taschen umożliwiło wszystkim fanom jedzenia i sztuki zakup tańszej wersji, za około 40 dolarów.

Opis przygotowany przez wydawnictwo brzmi co najmniej obiecująco. „Jedzenie i surrealizm to idealni kochankowie: sex i homar, kolaż i kanibalizm…”

źródło: joemonster.org, zetchilli.pl, fot: acidcow.com

0


Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.